A megfázás kezelésére rengeteg népi hagyomány, természetes gyógymód létezik. Néhányat összeszedtem, hogy Te is megelőzhesd a bajt. Figyelj oda magadra, mert hamar elkap a nátha:)

A leggyakrabban használtak és legismertebbek a vöröshagyma, a fokhagyma, a kamilla, a tea, a méz és sokaknak már egy meleg tál leves is sokat használ.

A vöröshagyma kitűnő baktériumölő hatással rendelkezik. Hagymateaként különösen jó hatása lehet a megfázás tüneteire. Két – három megmosott hagymát össze kell vágni a héjával együtt és 1 liter vízben néhány percig főzni kell. Ezt a hagymafőzetet le kell szűrni és 3 evőkanálnyi megpirított barna cukrot kell hozzáadni. Mézzel ízesítve teaként máris fogyasztható. Egy – két csepp felmelegített hagymalevet a fülbe cseppentve fülfájásunkat is enyhíthetjük.
 
A fokhagyma ugyanolyan baktériumölő hatással rendelkezik, mint a vöröshagyma. Hatását nyersen fejti ki leginkább. Tehát egy fokhagymás pirítós egy bögre forró teával csodákra képes. De elkészíthetjük úgy is, hogy egy gerezd fokhagymát egy bögrényi tejbe belenyomunk, felforraljuk és még melegen megisszuk.
 
A forró tea nem csak enyhíti az orrdugulást és könnyíti a nyelést, de pótolja az elvesztett folyadékot is, amire ilyenkor nagy szükség van, főleg ha a betegséghez láz is társul.
 
A méz is régóta ismert gyógymód. Baktériumölő hatású, enyhíti a torokfájást, a köhögést és a rekedtséget. Fontos vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket is tartalmaz. Fogyasztható önmagában és egy bögre forró teába téve is.
 
Talán a leginkább ismert népi gyógymód a kamillás gőzölés. Főzzünk kamillavirágzatot forrásig vízben, majd mélyen, erőteljesen inhaláljunk a kamillagőzzel. Orrdugulásra, orrfolyásra, torokfájásra az egyik legjobb recept. Kamillavirágzatból teát is készíthetünk.
 
Megfázás esetén fontos a bőséges C-vitamin bevitel is. Ezt pótolhatjuk frissen facsart citromlével, csipkebogyóval, bodzavirággal és különböző C-vitamin készítményekkel is.
 
Hatásosak még a svédcsepp, a fehérmályvagyökér és az echinecea cseppek is a megfázás kezelésre.
 
De ne feledjük, a megfázás megelőzése sokkal könnyebb, mint a kezelése. Mindig öltözködjünk az időjárásnak megfelelően, sétáljunk naponta a friss levegőn, fogyasszunk elegendő vitamint, vitaminkészítményeket, mivel a zöldségek, gyümölcsök ilyenkor már kevesebb vitamint tartalmaznak, valamint figyeljünk oda a megfelelő C-vitamin bevitelre és fogyasszunk sok meleg folyadékot.  A megelőzést idejében kezdjük el!
 
Jobbulást!

A bejegyzés trackback címe:

https://vital.blog.hu/api/trackback/id/tr47736425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása