Mindenkivel előfordult már, hogy fejbőre viszket, hullik vagy korpásodik a haja. Ezek a tünetek mindig aktuális egészségi állapotunkról árulkodnak.

Miért korpásodik a hajunk és mit tehetünk ellene?

Bőrünk felső hámrétege kb. egy hónap alatt cserélődik le. Az elhalt sejtek leszáradnak és lehullanak bőrünkről. Ez a folyamat testünk teljes bőrfelületén végbe megy. Ha a sejtek elszarusodási folyamata felgyorsul korpaként jelennek meg hajunkon az elhalt sejtek. A korpa utalhat bőrünk működési zavarára, bőrünk szárazságára, de akár gombák elszaporodására is. 

Fejbőrünkön egy bizonyos mértékig természetes a mikroflóra, vagyis a gomba jelenléte. Ezek gondot csak akkor okoznak ha túlságosan elszaporodnak. A gombák túlzott mértékű elszaporodását különböző készítményekkel gátolhatjuk, de teljes kiirtásukra ne törekedjünk egyrészt, mert nem is lehetséges, másrészt, mert nagy részük hasznos mikroorganizmus. 

Korpásodás esetén legtöbbször a Pityrosporum ovale nevű gomba szaporodik el, amely természetes „lakója” fejbőrünknek. Ez a gomba a faggyúmirigyekből termelődő zsírból táplálkozik és túl sok faggyú termelése esetén korpaként jelenik meg. Súlyosabb esetben a korpásodás mellé társulhat bőrkipirosodás és viszketés is. 

Elősegítik még a korpaképződést a férfi nemi hormonok, ezért is fordul elő gyakrabban a korpásodás férfiakon, mint nőkön.

A stressz, az idegeskedés, a nem megfelelő életmód, a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a kiegyensúlyozatlan táplálkozás is elősegíti a gombák szaporodását. 

Fontos, hogy ne mossunk túl gyakran hajat és válasszuk meg jól samponunkat, hiszen a nem megfelelő sampon száríthatja bőrünket és felboríthatja a természetes mikroflóránk egyensúlyát. Mindig bőrtípusunknak megfelelő szert használjunk.

Táplálkozásunkkal is sokat tehetünk a korpa kezeléséért vagy megelőzéséért. Együnk sok vitaminokban gazdag zöldséget, gyümölcsöt, megfelelő mennyiségű rostot, igyunk sok folyadékot, valamint csökkentsük étrendünk állati fehérje és zsírtartalmát, illetve koleszterintartalmát. 

A korpásodást minden esetben kezelni kell, hiszen magától nem múlik el.

Súlyosabb esetben forduljon bőrgyógyászhoz!

Hasznos termékek:

Vitál Market életmód webóruház

BioPláza.eu

A bejegyzés trackback címe:

https://vital.blog.hu/api/trackback/id/tr531841235

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása