Mindenki utál orvoshoz járni, pedig a rendszeres szemvizsgálat nagyon fontos lenne. Sokan úgy ülnek volán mögé, hogy nem is tudják, olyan látásproblémájuk van, ami életveszélybe sodorhatja őket.

Hazánkban minden negyedik nőnek és minden hatodik férfinak enyhe látászavara van, így minden család érintett a problémában. Ezért is indították útjára a Fókuszban a Látás Programot, aminek sajtótájékoztatóján Dr. Németh János, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának igazgatója beszélt a szemvizsgálatok fontosságáról és a látásproblémákról. Szák Erika, az Ofotért vezető optometristája pedig ezeknek a korrekciójáról tartott előadást.

A 45 év a kritikus kor


A gyerekek szemét még óvodába kerülésük előtt meg kell vizsgálni, mert a látásuk kihat mindennapi tevékenységükre, tanulási, olvasási képességükre. Sőt, ha a távollátást nem fedezik fel 3 éves korig, akkor elveszíthetik térlátásukat vagy kancsalok lehetnek. De a későbbi években is ajánlott meglátogatni a szemorvost, 40 év felett pedig már évente egyre kell növelni ezeknek a vizsgálatoknak a számát, hiszen ebben a korban még azoknak is gondjai akadnak a látásukkal, akiknek sosem volt ilyen problémájuk. Ez azért van, mert míg gyerekként szemünk 21 dioptriához képes alkalmazkodni, addig 45 évesen már csak háromhoz. "Mindenki, aki bejön hozzánk, arra panaszkodik, hogy rosszul lát, és szemüveget szeretne, de közben kiderül, hogy egészen más problémájuk van" - meséli a klinika vezetője. A szem sok, az egész testet érintő rendellenességekről árulkodik, mint például cukorbetegség, magas vérnyomás.

Csak a pénztárcánk szab határt

A rendellenességeket már sokféle módszerrel lehet korrigálni a szemüvegtől kezdve a kontaktlencsén át a műtétekig, de bizonyos vitaminok és nyomelemek bevitelével le is lassítható a szem romlása. "Elsősorban azt a módszert ajánljuk, ami a legkevésbé veszélyes, és ez a szemüveg. A kontaktlencsénél már felléphetnek allergiás reakciók, túlérzékenység, és bár a refrakciós műtététek 95 százalékban sikeresek, azért fennáll a romlás veszélye" - mondja a doktor úr, aki szintén szemüveget hord.

Szemüvegből is millió féle kapható, de azt mindenképp hangsúlyozzák a szakértők, hogy ne szupermarketek polcairól emeljük le a kész szemüvegeket, mert azok egyáltalán nem illeszkednek az egyedi igényeinkhez. A két szemünkre valószínűleg különböző erősségű lencse kell, és ilyen szemüvegekre nem tehetünk szert a boltokban, így ezeknek a mellékhatása akár kínzó fejfájás, fáradtság és hányinger is lehet.

Az ausztrálok titka


Érdekes megfigyelés, hogy az ausztráloknál sokkal kevésbé jellemző a látászavar, a japánoknál pedig sokkal inkább, mint nálunk Európában vagy Amerikában. Azonban, hogy ez miért van így, még nem tudják. Pedig a megelőzés mindig jobb, mint a korrekció.

STOP.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://vital.blog.hu/api/trackback/id/tr872023045

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása